Strafblad

Als je ouder bent dan 12 jaar volgt bij veroordeling voor een misdrijf altijd een strafblad. Ook bij verdenkingen van een misdrijf (evenals vrijspraken, zaken die geseponeerd zijn, en zaken die door het OM in behandeling zijn genomen maar nog niet zijn voorgekomen). Na een veroordeling voor een overtreding waarbij de rechter een vrijheidsstraf, een voorwaardelijke straf of een opgelegde boete of transactie van minimaal 100 euro heeft bepaald, vindt ook een registratie in het justitieel register plaats. In geval van overtredingen worden ook vrijspraken, sepots, en in behandeling genomen (maar nog niet voorgekomen) zaken geregistreerd.

De meeste lichte strafbare feiten vallen niet onder het strafrecht. Het gaat hier voor het grootste deel om verkeersovertredingen.  Overtredingen in het verkeer op grond van ‘de Wet Mulder’ worden niet geregistreerd. Voor deze overtredingen hoef je namelijk niet meteen voor de rechter te verschijnen en krijg je geen strafblad.

Ook politiegegevens, d.w.z. alle gegevens die de politie ‘verwerkt’ heeft (lees: alle gegevens die ooit zijn genoteerd en nog beschikbaar zijn) worden in het justitieel register geplaatst.

Gevolgen strafblad

Het hebben van een strafblad kan betekenen dat sommige beroepen niet mogen worden uitgeoefend, bijvoorbeeld dat van advocaat, notaris, leraar, deurwaarder of minister.  Daarnaast hangt het er sterk vanaf naar welke functie je solliciteert.

Het hebben van een strafblad heeft ook andere consequenties zoals het niet verkrijgen van een visum of verblijfsvergunning. Heb je een strafblad dan kunnen onze advocaten in sommige gevallen er voor zorgen dat je toch een VOG verklaring krijgt. Wil je meer weten, bel ons gratis en vrijblijvend op.

Voorkomen strafblad

Het voorkomen van een veroordeling en van een strafblad is dus van groot belang. Word je verdacht van een strafbaar feit, neem dan direct contact met ons op. Dan kan je advocaat bijvoorbeeld gemotiveerd bezwaar te maken tegen een dagvaarding waardoor deze wellicht wordt ingetrokken door de officier van justitie. Maar als dat niet lukt en het strafproces gaat door, dan dien je je te laten bijstaan door een goede en gespecialiseerde strafrechtadvocaat van De Vries Zantman Advocaten, die tijdens de zitting zal trachten een veroordeling of strafoplegging door de rechter te voorkomen. Op deze manier doe je er alles aan om een strafblad te voorkomen.