Gefinancierde rechtsbijstand

Wanneer uw inkomen en/of vermogen onvoldoende is om de kosten van een advocaat zelf te kunnen dragen, betaalt de overheid de kosten van rechtsbijstand. Komt u in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand dan dient u nog wel een eenmalige eigen bijdrage te betalen. De hoogte van de door u te betalen eigen bijdrage is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen en vermogen. Daarnaast dient u bijkomende kosten, zoals aangetekende brieven, deurwaarderskosten, griffierecht en proceskostenveroordeling zelf te betalen.

Voorwaarden gefinancierde rechtsbijstand

U mag niet te veel verdienen      
Als u een te hoog inkomen heeft, heeft u geen recht op gesubsidieerde rechtsbijstand.

U mag niet te veel vermogen hebben
Wanneer u bijvoorbeeld spaargeld of een tweede huis heeft en daardoor boven het heffingsvrije vermogen zit, dan heeft u geen recht op gesubsidieerde rechtsbijstand.

De opbrengst van de zaak mag niet te hoog zijn
Als de rechtszaak is afgelopen, kijkt de Raad voor Rechtsbijstand naar wat de zaak u heeft opgebracht. Dat noemen we het financiële resultaat. Is de opbrengst meer dan 50% van uw heffingsvrije vermogen, dan  trekt de Raad zijn bijdrage in, en moet u alsnog zelf de kosten van de advocaat betalen.

U moet een goede reden hebben om rechtsbijstand aan te vragen.
Gesubsidieerde rechtsbijstand is er om mensen te helpen die het écht nodig hebben. De Raad kijkt bij het beoordelen van de aanvraag dus ook naar de reden waarom u rechtsbijstand vraagt.

Alle informatie over gesubsidieerde rechtsbijstand vindt u op de website van de Raad voor Rechtsbijstand. Kijk voor meer informatie op www.rechtsbijstand.nl.

Hebt u vragen of wilt u meer informatie ontvangen?

Ons telefoonnummer: 010 – 4420888 of 0180 – 516911

E-mail: info@advocateninfo.nl