Ga je dit jaar trouwen? Dit zijn de wijzigingen in het huwelijksvermogensrecht

Gepubliceerd door op

Per 1 januari 2018 is, na bijna 180 jaar, het huwelijksvermogensrecht gewijzigd. Het nieuwe huwelijksvermogensrecht geldt voor stellen die op of na 1 januari 2018 met elkaar gaan trouwen of met elkaar een geregistreerd partnerschap aangaan. Op huwelijken en geregistreerd partnerschappen die vóór 1 januari 2018 zijn aangegaan, blijven de oude regels van toepassing.

Wat is er veranderd?

Tot 1 januari 2018 trouwde je automatisch in algehele gemeenschap van goederen tenzij er huwelijkse voorwaarden waren opgesteld. Per 1 januari 2018 trouwt iedereen automatisch in een beperkte gemeenschap van goederen.

Bij het aangaan van het huwelijk valt alleen hetgeen de echtgenoten gedurende het huwelijk opbouwen standaard in de gemeenschap van goederen. Het vermogen wat jullie beiden vóór het huwelijk hadden, blijft privé. Kort gezegd komt dit op het volgende neer: alles wat je voor het huwelijk alleen bezat, blijft privé en alles wat tijdens het huwelijk verkregen wordt, wordt gemeenschappelijk.

Wat blijft er buiten de gemeenschap?

  • Alle bezittingen en alle schulden die jij en jouw echtgenoot vóór het huwelijk afzonderlijk hadden.
  • Schenkingen en erfenissen die vóór of tijdens het huwelijk door een of beide partners worden ontvangen.
  • Een onderneming, als deze al bestond vóór het huwelijk.

Wat valt wel in de gemeenschap?

  • Bezittingen en schulden die al vóór het huwelijk van jou en jouw partner gezamenlijk waren.
  • Bezittingen en schulden die jij en jouw partner tijdens het huwelijk krijgen.
  • Een onderneming, als deze wordt gestart tijdens het huwelijk. 

Bij een eventuele echtscheiding krijgen jij en jouw partner 50% van alle bezittingen en schulden die in de (beperkte) gemeenschap van goederen vallen.

Wat gebeurt er met schulden?

Schulden die zijn ontstaan tijdens het huwelijk vallen in de beperkte gemeenschap van goederen. Echter, als een van de echtgenoten vóór het aangaan van het huwelijk al een schuld had, dan valt deze schuld in beginsel niet in de gemeenschap van goederen. Deze schuld is dan een privé schuld.

Wat als ik niet kan aantonen dat een bezitting of schuld een privé schuld van mijn echtgenoot is?

Als een van de echtgenoten niet kan bewijzen dat een bezitting van hem of haar privé is, wordt deze bezitting geacht tot de gemeenschap van goederen te horen. Dit geldt niet alleen voor bezittingen, maar ook voor schulden. Als een van de echtgenoten niet kan bewijzen dat een schuld van hem of haar privé is, wordt deze schuld geacht tot de gemeenschap van goederen te behoren.

Hoef ik nu helemaal geen huwelijkse voorwaarden meer op te stellen?

Het kan nog steeds raadzaam zijn om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Bijvoorbeeld als een van de echtgenoten een onderneming of een eigen woning heeft. Dit verschilt uiteraard van geval tot geval.

Mijn echtgenoot en ik hebben samen een onderneming, hoe is dat geregeld in het nieuwe huwelijksvermogensrecht?

Indien jij en je echtgenoot al bij het aangaan van het huwelijk een onderneming hadden, dan valt die onderneming niet in de gemeenschap van goederen. Een onderneming die gestart wordt tijdens het huwelijk valt wel in de gemeenschap van goederen.

De winsten en verliezen van de onderneming komen ten bate of ten laste van de gemeenschap van goederen, voor zover dit in het maatschappelijk verkeer als redelijk kan worden beschouwd. Welke winsten en verliezen er precies in de gemeenschap van goederen vallen, hangt af van de omstandigheden van het geval.

De tijdens het huwelijk gerealiseerd winst die (deels) niet uitgekeerd is, behoort in beginsel ook tot de gemeenschap van goederen. Deze winst zal bij een eventuele echtscheiding moeten worden verdeeld. Ook de verliezen die de onderneming maakt, behoren in beginsel tot de gemeenschap van goederen. Ook deze verliezen zullen bij een eventuele echtscheiding moeten worden verdeeld.

Mijn echtgenoot heeft een onderneming en ik werk in loondienst, hoe is dat geregeld in het nieuwe huwelijksvermogensrecht?

Het vermogen van de onderneming van vóór het huwelijk valt buiten de gemeenschap van goederen. Dit geldt voor zowel de winsten als voor de verliezen van de onderneming. Dit is een positieve verbetering voor de niet-ondernemende echtgenoot omdat deze zo wordt beschermd tegen eventuele verliezen van de onderneming. De niet-ondernemende echtgenoot loopt zo geen ondernemingsrisico meer.

Aan de andere kant is dit ook een verbetering voor de ondernemende echtgenoot omdat de niet-ondernemende echtgenoot op deze manier nooit meer zal mee delen in de waarde van het vermogen van de onderneming dat vóór het huwelijk aanwezig was. De ondernemende echtgenoot moet echter wel een vergoeding betalen aan de niet-ondernemende echtgenoot.

Ik ben vóór 1 januari 2018 met mijn partner een geregistreerd partnerschap aangegaan maar wij willen in 2018 gaan trouwen, welke wetgeving is van toepassing?

ls je vóór 1 januari 2018 een geregistreerd partnerschap bent aangegaan en jullie willen dit in 2018 of later omzetten in een huwelijk, dan blijft de wetgeving van vóór 2018 gelden. De omzetting van een geregistreerd partnerschap naar een huwelijk brengt geen andere wijzigingen met zich mee. Heb je bijvoorbeeld vóór 2018 een geregistreerd partnerschap gesloten in algehele gemeenschap van goederen? Dan geldt dit ook tijdens het huwelijk dat jullie in 2018 of daarna aangaan

Wil je meer weten over het huwelijksvermogensrecht en het verdelen van de gemeenschap? Lees dan dit artikel van De Vries Zantman Advocaten.

Advies?
Ga je trouwen of scheiden en wil je advies over een huwelijksvermogensrechtelijke kwestie? Of hebben jij en je echtgenoot een onderneming en komen jullie er niet uit welk vermogen gemeenschappelijk of juist privé is? De juristen en advocaten van De Vries Zantman Advocaten denken graag met je mee.

Vragen?
Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, dan kan deze vrijblijvend stellen via onze Facebook pagina of het contactformulier hiernaast. Wil je liever bellen? Wij zijn te bereiken op het telefoonnummer 010-4420888.