Verjaring bij consumentenkoop

Gepubliceerd door admin op

Verjaring

Verjaring betekent dat u na verloop van een wettelijke termijn van een verbintenis, bijvoorbeeld het betalen van de koopprijs bij een koopovereenkomst, wordt bevrijd. U hoeft de koopprijs dan niet meer te betalen.

Consumentenkoop

Als er sprake is van een consumentenkoop geldt een verjaringstermijn van 2 jaar. Er is sprake van een consumentenkoop als u een roerende zaak – bijvoorbeeld een auto – heeft gekocht van een professionele verkoper. Als u van de verkoper een factuur heeft ontvangen voor betaling van de koopprijs, verjaart die factuur na 2 jaar.

Een voorbeeld: Stel dat op de factuur van de verkoper is vermeld dat u uiterlijk 01 juni 2020 de koopprijs van de auto aan hem moet betalen. U betaalt niet en er verstrijkt 2 jaar. De verkoper verzoekt u na 2 jaar, op 15 juni 2022, om alsnog de koopprijs aan hem te betalen. Dit is te laat. De factuur is namelijk op 01 juni 2022 verjaard. U hoeft de koopprijs daarom niet meer aan de verkoper te betalen.

De verkoper had de verjaring van zijn factuur kunnen voorkomen. Hij had u dan binnen 2 jaar (dus voor 01 juni 2022) een brief moeten sturen waarin hij u verzoekt de koopprijs alsnog aan hem te betalen. Dit wordt ‘stuiten’ genoemd. De verjaringstermijn van 2 jaar gaat in dat geval opnieuw lopen. De verkoper moet bewijzen dat u de stuitingsbrief (tijdig) heeft ontvangen als u de ontvangst van de stuitingsbrief ontkent.

Consumentenkoop en kredietovereenkomst (geldlening)

Bent u voor de aanschaf van een roerende zaak, bijvoorbeeld een auto, een kredietovereenkomst (geldlening) aangegaan? Zo ja, dan geldt ook voor terugbetaling van de lening (krediet) een verjaringstermijn van 2 jaar.

Advies?

Twijfelt u of uw factuur inmiddels is verjaard? Wilt u advies van een deskundig en gespecialiseerd advocaat? De gespecialiseerde advocaten en juristen van De Vries Zantman Advocaten voorzien u graag van advies en staan u – zo nodig – bij in een gerechtelijke procedure.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen, dan kan u deze vrijblijvend stellen via onze Facebookpagina of via onze website www.advocateninfo.nl/contact. Wilt u liever bellen? Wij zijn te bereiken op het telefoonnummer 010-4420888.