Vakantiedagen tijdens de coronacrisis?

Gepubliceerd door admin op

Recht op vakantiedagen

U heeft als werknemer jaarlijks recht op vakantiedagen. Tijdens de opgenomen vakantiedagen wordt uw salaris doorbetaald. Hoeveel vakantiedagen u recht op heeft hangt af van het aantal uren dat u per week werkt. U heeft recht op minimaal 4x het aantal uren dat u per week werkt. Dus werkt u 25 uur per week, dan heeft u per jaar recht op (4*25uur) = 100 vakantie-uren. Daarnaast kan u in de arbeidsovereenkomst of cao extra vakantiedagen hebben afgesproken.

U vraagt uw vakantie aan bij uw werkgever, die binnen 14 dagen aan u moet doorgever of de aanvraag wordt afgewezen. Krijgt u binnen 14 dagen niets te horen, dan kan u ervan uitgaan dat uw vakantie aanvraag is goedgekeurd. In principe moet uw werkgever de vakantie ook altijd goedkeuren, tenzij uw vakantie grote problemen oplevert voor het bedrijf (zwaarwegende bedrijfsbelangen), of als er een collectieve vakantie is. Dat is bijvoorbeeld in het onderwijs en de bouw.

Als uw vakantie wordt afgewezen dan moet uw werkgever u wel de gelegenheid geven om dat zelfde jaar op een ander moment alsnog vakantie op te nemen.

Vakantie geannuleerd door de corona maatregelen (COVID-19)

Het kan zomaar gebeuren dat u uw koffer al had ingepakt, maar uw vakantie door de corona maatregelen is geannuleerd. Dan maar doorwerken en op een later moment op vakantie gaan, dacht u. Maar kan u dat zomaar? En heeft u genoeg vakantiedagen om later nog op vakantie te gaan?

Als u uw vakantiedagen heeft opgenomen en ze zijn goedgekeurd door uw werkgever, dan kunt u in principe zonder instemming van uw werkgever die vakantiedagen niet meer terugdraaien. U heeft dan dus een quarantaine vakantie en misschien onvoldoende vakantiedagen om later alsnog (buitenshuis) op vakantie te gaan.

Overigens is de verwachting dat de meeste werkgevers (als goed werkgever) best wel een oplossing willen bedenken, zodat u op een later moment alsnog op vakantie kan. Daarbij moet u dan wel rekening houden met de vakanties van uw collega’s. Houdt er rekening mee dat alle collega’s (net als de rest van werkend Nederland) straks op vakantie wil. En ook dan kan uw werkgever alleen weigeren als uw vakantie grote problemen voor het bedrijf oplevert. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn, doordat het bedrijf door alle opgenomen vakanties stil komt te liggen.

Ons advies: Overleg met uw werkgever!

Advies?

Twijfelt u of de vakantiedagen wel of niet zijn opgenomen? Wilt u advies van een deskundig en gespecialiseerd advocaat arbeidsrecht? De gespecialiseerde advocaten en juristen van de Vries Zantman Advocaten voorzien u graag van advies en staan u – zo nodig – bij in een gerechtelijke procedure.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen, dan kan u deze vrijblijvend stellen via onze website www.advocateninfo.nl/contact. Wilt u liever bellen? Wij zijn te bereiken op het telefoonnummer 010 – 4420888.