Uit elkaar maar jouw spullen nog bij je ex? Wat nu?!

Gepubliceerd door op

Er komt veel emotie kijken bij een relatie die stuk gaat. Liefde kan soms blind maken, waardoor je niet snel denkt aan de gevolgen bij een plotselinge beëindiging van de relatie. Je denkt al helemaal niet aan de praktische zaken die je moet regelen bij beëindiging van de relatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verdelen van de inboedel en overige bezittingen. Welke rechten heb je bijvoorbeeld als je ex-partner je spullen niet wil teruggeven?

Allereerst is het belangrijk om geregistreerde relaties en relaties zonder gemaakte afspraken te onderscheiden. Dit artikel gaat over relaties zonder gemaakte afspraken op schrift. Het gaat niet over een relatie met huwelijkse voorwaarden, een geregistreerd partnerschap of een relatie met een samenlevingscontract. Deze laatste drie soorten verbintenissen zijn contractueel vastgelegd en de afspraken bij een relatiebreuk zijn daar in vastgelegd. Als je een relatie hebt gehad zonder enig bindend contract, lees dan verder.

Handelen met verstand en niet met emotie

Het is in jouw voordeel om altijd beleefd en normaal contact te houden met je ex-partner. Handelen uit gevoel en emotie werkt meestal averechts bij een juridisch probleem of conflict. Het is belangrijk om je emoties in bedwang te houden en te begrijpen dat gevoel en verstand bij zulke kwesties niet hand in hand gaan. Er valt veel te bereiken door contact op te nemen met je ex-partner, zodat jij en je ex-partner er onderling uitkomen.

Zwart op wit

Het is verstandig om eerst zelf contact op te nemen met je ex-partner voordat je juridische stappen onderneemt. Het is verder belangrijk om te weten om welke spullen het gaat. Probeer voor jezelf een inboedellijst te maken, bestaande uit jouw spullen. Te denken valt aan een laptop, kleding, meubels et cetera.

Na het opstellen van de inboedellijst dien je een formele brief aan je ex-partner te schrijven. In deze brief geef je duidelijk aan dat je jouw spullen terug wil hebben, dat het jouw spullen zijn en dat je ex-partner deze spullen onterecht onder zich houdt. Daarnaast geef je aan binnen welke termijn je de spullen terug wil hebben en doe je een voorstel tot het ophalen van je spullen. Tot slot voeg je de inboedellijst (als bijlage) toe aan de brief.

“Wie stelt, bewijst”, zo luidt het juridische spreekwoord. Het heeft daarom de voorkeur om de brief via aangetekende post te versturen. Zo heb je namelijk een verzendbewijs, voor het geval je in de toekomst juridische stappen wil ondernemen. Het is overigens erg aan te raden om bonnetjes, facturen en andere aankoopbewijzen te bewaren om sterker in je schoenen te staan.

Naar de rechter

Als je geen reactie hebt gekregen of wanneer de brief tot niets heeft geleid, kun je naar de rechter stappen. Via de rechter kan je je spullen terugeisen. Dit doe je aan de hand van een zogenoemde vordering tot revindicatie. Het recht op revindicatie staat omschreven in artikel 5:2 van het Burgerlijk Wetboek en luidt: ‘De eigenaar van een zaak is bevoegd haar van een ieder die haar zonder recht houdt, op te eisen’. Kort gezegd houdt dit in dat je je spullen terug kan vorderen indien je ex-partner weigerachtig blijft aan jouw verzoek te voldoen.

Het niet terug geven van de spullen wordt gezien als diefstal. Je hebt als eigenaar (indien te bewijzen) drie jaar na de diefstal de tijd om je spullen terug te vorderen. De wetgever heeft met deze bepaling misdaadbestrijding op het oog gehad, dus in jouw geval kan revindicatie voordelig zijn. Naast diefstal, bestaat ook de kans op verduistering van jouw spullen door je ex-partner. Het is daarom verstandig om direct te handelen.

Advies?

Wil je advies over de stappen die je kunt ondernemen betreffende de vordering tot revindicatie? Wil je advies van een deskundig en gespecialiseerd advocaat? De gespecialiseerde advocaten en juristen van De Vries Zantman Advocaten voorzien jou graag van advies en staan jou – zo nodig – bij in een gerechtelijke procedure.                                                

Vragen?

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, dan kun je deze vrijblijvend stellen via onze Facebookpagina of via onze website www.advocateninfo.nl/contact. Wil je liever bellen? Wij zijn te bereiken op het telefoonnummer 010-4420888.