Heeft u schimmel in uw huurwoning?

Gepubliceerd door admin op

Schimmel in huurwoning is gevaarlijk

Volgens de overheid bevindt zich in ongeveer 1,5 miljoen woningen in Nederland schimmel. Misschien dus ook bij u. Schimmel in uw huurwoning kan leiden tot (ernstige) gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn en benauwdheid. Om die reden is het van belang om snel actie tegen de schimmel te ondernemen.

Als u een woning huurt, is uw verhuurder verplicht (grote) onderhoudsgebreken daaraan, zoals schimmel, op uw verzoek spoedig te verhelpen, tenzij u de schimmel zelf heeft veroorzaakt door uw huurwoning bijvoorbeeld niet dagelijks (voldoende) te ventileren.

Het is van belang dat u de schimmel in uw huurwoning direct na het ontdekken daarvan schriftelijk, per brief of e-mail, bij uw verhuurder meldt en hem vraagt de schimmel zo snel als mogelijk, maar in ieder geval binnen zes weken na datum van uw brief of e-mail, te verhelpen. Uw verhuurder zal dan waarschijnlijk een gespecialiseerd bedrijf inschakelen voor het uitvoeren van een onderzoek naar de oorzaak van de schimmel, zodat kan worden vastgesteld of uw verhuurder verplicht is om de schimmel te verhelpen.

Recht op verhelpen van de schimmel en/of huurverlaging

Als uw verhuurder weigert de schimmel in uw huurwoning te verhelpen of helemaal niet reageert op uw brief of e-mail, dan kan u een procedure bij de kantonrechter starten. U kan de kantonrechter dan vragen de verhuurder te verplichten de schimmel te verhelpen op straffe van een dwangsom (boete).

Daarnaast heeft u misschien recht op een huurverlaging met terugwerkende kracht over meerdere maanden wegens een vermindering van uw huurgenot door de schimmel. Deze huurverlaging kan per maand maar liefst 40% van uw (huidige) huurprijs bedragen. Procederen kan dus lonen!

Advies over schimmel in uw huurwoning?

Twijfelt u of uw recht heeft op het verhelpen van de schimmel en/of een huurverlaging? Wilt u advies van een deskundig en gespecialiseerd advocaat. De gespecialiseerde advocaten en juristen van De Vries Zantman Advocaten voorzien u graag van advies en staan u – zo nodig – bij in een procedure bij de kantonrechter.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen over schimmel in uw huurwoning? Of heeft u andere vragen over gebreken aan uw huurwoning? Neem dan contact met ons op. De Vries Zantman Advocaten heeft zeer deskundige advocaten, gespecialiseerd in het huurrecht. U kunt ons bereiken door te bellen met telefoonnummer 010-4420888. U kan ook het contactformulier invullen, dan nemen wij (op werkdagen) binnen 48 uur contact met u op. U staat er dan niet langer alleen voor.