Trouwen? Leuk! Maar wat zijn de juridische gevolgen voor je vermogen?

Gepubliceerd door admin op

Wanneer je wilt trouwen, dan wil je graag weten welke gevolgen dat heeft voor jouw vermogen. De regels over de bezittingen en schulden wordt het huwelijksvermogensrecht genoemd. Je kan kiezen voor de wettelijke (basis) regels of huwelijkse voorwaarden. Wil je niet trouwen, dan kan je ook een nog een geregistreerd partnerschap aangaan, of samenwonen met of zonder samenlevingscontract.

Welke samenlevingsvorm of vermogensregime je ook kiest, je keuze heeft gevolgen voor je vermogen. Wat houden deze huwelijksvermogensregimes eigenlijk in?

Trouwen in gemeenschap van goederen

In de basis trouw je in algehele gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat de vermogens van jou en je partner, vanaf het jawoord, samen worden gevoegd en je beiden recht hebt op de helft van dat vermogen. Dat mooie horloge/schilderij of huis waar je hard voor hebt gewerkt voordat je je partner leerde kennen en voor het huwelijk alleen van jou is, zal na voltrekking van het huwelijk – in algehele gemeenschap van goederen – voor 50% ook van je partner zijn. Wanneer je niets regelt dan is de wettelijke regeling automatisch van toepassing.

Schulden van voor en na het trouwen

Ook schulden die jij of je partner al hadden voor het huwelijk (bijvoorbeeld een studieschuld of persoonlijk krediet) worden gezamenlijk. De schulden die tijdens het huwelijk worden gemaakt door je partner (bijv. met een eigen bedrijf), zijn binnen de gemeenschap van goederen, op beide partners te verhalen. Dus ook op de partner die de schulden niet heeft gemaakt. Een uitzondering op de automatische gemeenschap is: de erfenis met uitsluitingsclausule, verknochte goederen en schulden, en het pensioen. Om te voorkomen dat bijv. de vermogens van jou en je partner worden samengevoegd door het huwelijk, kan je hierover afspraken maken. De gemaakte afspraken over het huwelijk worden huwelijkse voorwaarden genoemd en moeten door de notaris worden opgesteld.

Trouwen op huwelijkse voorwaarden

Trouwen op huwelijkse voorwaarden houdt in (zoals de naam al doet vermoeden), dat je (vooraf of tussentijds) voorwaarden stelt waaronder het huwelijk zal geschieden/voortduren. De huwelijkse voorwaarden zijn grotendeels vormvrij. Je kan dus ook afspreken dat jouw auto ook na aanvang van het huwelijk alleen van jou is. Het kan ook andersom natuurlijk, dat je juist een aantal vermogensbestanddelen gezamenlijk maakt, bijv. een gezamenlijke spaarrekening. Vele variaties zijn mogelijk met huwelijkse voorwaarden. Let op! Als je niets hebt afgesproken over een gedeelte van het vermogen of wanneer niet duidelijk is van wie het vermogen/eigendom is, dan valt dit deel in de gemeenschap. Dit houdt in dat het vermogen alsnog voor 50% aan beide partners toebehoord.

Een voorbeeld

Jij en je partner werken in loondienst en bouwen pensioen op. Daarnaast hebben jullie samen een huis gekocht en kopen samen de inboedel voor dit huis. Uiteindelijk ga je scheiden en weet je niet meer wie welk gedeelte van de inboedel jij hebt gekocht. Doordat niemand kan bewijzen dat hij/zij de inboedel heeft gekocht, wordt er verondersteld dat het in de ‘gemeenschap’ valt, dus voor 50% van jij en je partner. Ook blijkt dat jij in jouw huwelijkse voorwaarden niets heeft geregeld met betrekking tot het pensioen. Omdat er niets is geregeld wordt er van rechtswege verondersteld dat het pensioen vereffend moet worden volgens het wettelijke systeem. Let dus goed op hoe je de huwelijkse voorwaarden regelt!

Geregistreerd partnerschap i.p.v. trouwen

Mocht je toch besluiten niet te willen trouwen, dan kan je altijd nog kiezen voor een geregistreerd partnerschap. De laatste jaren zijn de kleine verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap verdwenen. Zo is het voor twee mannen of vrouwen nu ook mogelijk om te trouwen, terwijl dat voorheen alleen via het geregistreerd partnerschap mogelijk was.

Je kan een geregistreerd partnerschap aangaan onder dezelfde (wettelijke) voorwaarden als een huwelijk: De wettelijke basis (gemeenschap van goederen) of met partnerschapsvoorwaarden (huwelijkse voorwaarden).

Hoewel je er nu (waarschijnlijk) nog niet aan moet denken, is er m.b.t. de beëindiging van het geregistreerd partnerschap en huwelijk nog wel een groot verschil. Bij een geregistreerd partnerschap kan je, mits er geen kinderen zijn, zonder tussenkomst van een rechter uit elkaar.

Bij een geregistreerd partnerschap en huwelijk in gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden, komt er nogal wat op je af. Hoe moet de verdeling plaatsvinden, kinderalimentatie en partneralimentatie, pensioenen. Is het verstandig die afspraken met bijstand van onze advocaten op schrift te laten zetten. De advocaten van ons kantoor kunnen je ook adviseren bij het aangaan van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

Mocht je nog vragen hebben dan kan je deze gerust gratis stellen op onze Facebookpagina of op onze website via het contactformulier

Wil je liever bellen? Dat kan op 010-4420888