Alimentatie 2023 3,4% hoger

Gepubliceerd door admin op

Kinderalimentatie en partneralimentatie per 1 januari 2023 3,4% hoger door alimentatie indexering

U ontvangt of u betaalt alimentatie. Dan staan de verplichtingen met betrekking tot de alimentatie waarschijnlijk in een beschikking van de rechtbank, convenant of ouderschapsplan. 

Indexering

Ieder jaar wordt het bedrag voor de alimentatie geïndexeerd. Dit betekent dat het bedrag wordt aangepast. Hoeveel het bedrag wordt aangepast, hangt af van de jaarlijkse stijging of daling van de lonen in Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekent dit cijfer. Dit doet het CBS mede op basis van de salarisontwikkeling in het bedrijfsleven, de overheid en in andere sectoren. De Minister voor Rechtsbescherming maakt elk jaar de hoogte van de indexering bekend. Dit doet hij twee maanden voor het einde van het aflopende jaar. Voor 2023 gaat het om een stijging van 3,4%.

 Berekenen

De indexering van de alimentatie gaat niet automatisch. Deze moet u zelf berekenen en aanpassen. Een handige tool om de hoogte van de nieuwe alimentatie te berekenen, staat op de website van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). De verhoging van 3,4% gaat in per 1 januari 2023. Betaalt u alimentatie, zorg dan dat u het bedrag tijdig aanpast. Zo betaalt u per 1 januari 2023 het juiste bedrag. Ontvangt u de alimentatie, dan kunt u uw ex-partner op de hoogte brengen van het indexatiepercentage.

Contact met een advocaat over de indexering van alimentatie?

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen over indexering van de alimentatie? Of heeft u andere vragen over kinder- en/of partneralimentatie? Neem dan contact met ons op. De Vries Zantman Advocaten heeft zeer deskundige advocaten, gespecialiseerd in het familierecht. U kunt ons bereiken door te bellen met telefoonnummer 010-4420888. U kan ook het contactformulier invullen, dan nemen wij (op werkdagen) binnen 48 uur contact met u op. U staat er dan niet langer alleen voor.