De 5 stappen die je moet nemen bij dreigend ontslag

Gepubliceerd door admin op

Dreigt er ontslag voor jou?

Vrees jij voor je baan? Is een ontslag of reorganisatie dichtbij? Zorg dan dat jij jouw positie zo sterk mogelijk maakt tegenover je werkgever. Zo vergroot jij de kans om goed uit een ontslag(ronde) te komen. Met deze tips zorg je voor een hoge(re) ontslagvergoeding, hoge transitievergoeding en garandeer je jezelf (onder voorwaarden) van een WW-uitkering.

Bij de eerste signalen van je ontslag neem je de volgende stappen:

  • Lees goed je eigen arbeidscontract en de CAO. Wat zijn je rechten en plichten die hierin worden vermeld?
  • Bewaar alle e-mails, digitale documenten en brieven met je werkgever.
  • Maak aantekeningen bij besprekingen en telefoongesprekken en vergeet niet om er een datum bij te zetten!

5 stappen om  jouw positie zo sterk mogelijk te maken tegenover je werkgever

1. Neem je tijd

Wij horen regelmatig dat werkgevers, direct nadat het ontslag aan de werknemer is medegedeeld, een papier met afspraken aan de werknemer voorschotelt. Ook al wil je op dat moment snel weg uit die vervelende situatie (dat is heel begrijpelijk) dan nog adviseren wij jou nooit iets tekenen zonder dat eerst met je advocaat te hebben besproken. Laat je vooral niet onder druk zetten en neem de documentatie mee naar huis om alles zorgvuldig door te lezen en te bespreken.

2. Laat je helpen door een advocaat

Neem contact op met een arbeidsrechtadvocaat die het beëindigingsvoorstel met jou doorneemt. Het beëindigingsvoorstel wordt in een vaststellingsovereenkomst vastgelegd. Laat de afspraken m.b.t. de beëindiging door een arbeidsrechtadvocaat controleren. De arbeidsrechtadvocaat controleert of de afspraken wel gunstig voor je zijn, en adviseert jou over jouw rechten en plichten. LET OP! In de meeste gevallen wordt een advocaat vergoed door jouw werkgever. Ook kan je mogelijk aanspraak maken op je rechtsbijstandsverzekering of een pro deo advocaat.

3. Formuleer een tegenvoorstel

Ga niet direct akkoord met het eerste voorstel dat je werkgever doet. Formuleer een tegenvoorstel over de voorwaarden. Let hierbij goed op de volgende zaken:
de hoogte van de transitievergoeding (dit was vroeger de ‘ontslagvergoeding’), de uitbetaling van vakantiedagen, het concurrentiebeding, het relatiebeding en de opzegtermijn.

4. Recht hebben en houden op een WW-uitkering

Laat in de beëindigingsovereenkomst (vaststellingsovereenkomst) opnemen dat het initiatief van het ontslag bij de werkgever ligt. Ook moet worden opgenomen dat je bezwaar hebt gemaakt tegen het ontslag en dat je beschikbaar blijft voor werk.
Als laatste wil je, als dat nodig is, natuurlijk wel aanspraak kunnen maken op je WW-uitkering. Het UWV, de instantie die bepaalt of je een WW-uitkering krijgt, onderzoekt of het ontslag aan jou te wijten is. Ben je verwijtbaar werkloos, dan kan je het recht op je WW-uitkering verliezen. Met andere woorden, om je WW-uitkering veilig te stellen, is het geen slim idee om zelf ontslag te nemen. De kans is groot dat je WW-uitkering komt te vervallen.

5. Tevreden met alle voorwaarden uit de beëindigingsovereenkomst?

Ben je tevreden met alle voorwaarden van de beëindigingsovereenkomst en ben je tevreden met de hoogte van de transitievergoeding? Dan kan je deze overeenkomst ondertekenen en wordt je arbeidscontract met wederzijds goedvinden beëindigd. Wanneer je alsnog van gedachte bent veranderd dan kun je binnen twee weken nadat de afspraken overeen zijn gekomen de overeenkomst ontbinden of je instemming (met de beëindiging) herroepen. Houdt hierbij rekening met het startmoment dat de 14 dagen (twee weken) gaan tellen. De termijn is 21 dagen (drie weken) als de werkgever de werknemer niet heeft gewezen op de mogelijkheid van ontbinden of herroepen. Indien je niet met wederzijds goedvinden het bedrijf kan verlaten kun je een rechtszaak beginnen tegen je werkgever.

Heeft u nog (juridische) vragen naar aanleiding, neem dan contact op met onze ervaren arbeidsrecht advocaten. (contact).