Coronaklachten en recht op loondoorbetaling

Gepubliceerd door admin op

Heeft u recht op loondoorbetaling na uw ziekmelding in verband met corona-klachten?

De Rijksoverheid adviseert iedereen (zoveel mogelijk) thuis te blijven om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Bij verkoudheids- en hoestklachten moet u van de overheid zelfs thuisblijven. Dit betekent dus ook dat u in dat geval niet naar uw werk kan en thuis moet werken indien dit mogelijk is. Maar wat als u naar aanleiding van uw corona-klachten überhaupt niet kan werken en u zich daarom bij uw werkgever heeft ziekgemeld? Is de werkgever dan verplicht uw loon door te betalen? Die laatste vraag stond centraal in een kort geding procedure die ons kantoor namens een werknemer – onze cliënt – succesvol heeft gevoerd.

De feiten in het kort

 De werknemer heeft zijn werkgever per e-mail (o.a.) het volgende bericht gestuurd:

Aangezien ik last heb van zware hoest klachten en keelpijn. En mijn partner en kind hebben al koorts en ergere klachten… Nu heb ik op de website van het RIVM gelezen dat iedereen bij deze klachten ziek thuis moet blijven. Daarom lijkt het mij het beste om het advies van het RIVM te volgens en nu thuis te blijven om eventuele verspreiding te voorkomen! Natuurlijk zodra mijn klachten en van mijn gezin verminderd of verdwenen zijn, ben ik weer aanwezig! Ik hoop u hier verder genoeg mee te geïnformeerd te hebben.”

 De werkgever heeft per e-mail de ziekmelding van de werknemer aan hem bevestigd, en hem daarbij meteen een voorstel gedaan om de arbeidsovereenkomst in onderling overleg te beëindigen wegens een verminderde bedrijfsomzet door de coronacrisis. De werknemer heeft dit voorstel geweigerd en zijn werkgever per mail verzocht hem te laten keuren door een bedrijfsarts. De werkgever weigert het verzoek van de werknemer, omdat hij niet ziek zou zijn, maar ‘preventief’, op advies van de rijksoverheid, thuisblijft. De werkgever stopt vervolgens de loondoorbetaling.

Werknemer vordert bij de rechter loondoorbetaling

Namens de werknemer zijn wij een kort geding procedure gestart en hebben loondoorbetaling tijdens ziekte gevorderd. De werknemer heeft zich immers ziekgemeld en die ziekmelding is door zijn werkgever per mail bevestigd. Indien de werkgever twijfelt aan de ziekmelding van de werknemer, dient hij hem, ook bij een ziekmelding in coronatijd met corona-klachten, te laten keuren door een bedrijfsarts, zo betoogden wij bij de rechter.

De rechter geeft werknemer gelijk

 De rechter was het roerend met ons eens. Volgens de rechter had de werkgever zijn werknemer moeten laten keuren door een bedrijfsarts. Nu dit niet is gebeurd, kan volgens de rechter niet worden uitgesloten dat de werknemer niet heeft gewerkt omdat hij ziek was/is. Om die reden moet het loon van de werknemer worden doorbetaald. Een mooi resultaat voor de werknemer! Benieuwd naar de volledige uitspraak? Die vindt u hier (rechtspraak.nl)

Advies?

Twijfelt u of u recht heeft op loon tijdens ziekte? Of wilt u weten of uw werknemer recht heeft op loon tijdens ziekte? Wilt u advies van een deskundig en gespecialiseerd advocaat arbeidsrecht? De gespecialiseerde advocaten en juristen van de Vries Zantman Advocaten voorzien u graag van advies en staan u – zo nodig – bij in een gerechtelijke procedure.

Vragen?

 Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen, dan kan u deze vrijblijvend stellen via onze website www.advocateninfo.nl/contact. Wilt u liever bellen? Wij zijn te bereiken op het telefoonnummer 010 – 4420888 voor een gratis overleg.