De deurwaarder heeft beslag gelegd op mijn bankrekening, en geen rekening gehouden met mijn vaste uitgaven. Mag de deurwaarder dat?

Nee, dat is niet toegestaan. Als er beslag wordt gelegd op je loon (loonbeslag) wordt er rekening gehouden met de beslagvrije voet. De beslagvrije voet is het gedeelte van jouw inkomen waar de deurwaarder geen beslag op mag leggen. Het inkomen dat boven de beslagvrije voet uitkomt, valt dan onder het beslag en mag in beslag worden genomen. Maar als er beslag wordt gelegd op je tegoed bij de bank (bankbeslag) is er niet direct sprake van een beslagvrije voet, waardoor de deurwaarder beslag kan leggen op het hele saldo op de bankrekening. Kortom, bij een loonbeslag kan slechts op een gedeelte beslag worden gelegd, terwijl bij bankbeslag op het gehele saldo van de rekening beslag kan worden gelegd.

Mag een deurwaarder de beslagvrije voet omzeilen door beslag op de bankrekening te leggen?

Nee! Uit de vele succesvolle procedures die wij hebben gevoerd blijkt dat de rechters en nu dus ook de Nationale Ombudsman (Telegraaf, zaterdag 18 maart 2017, p. T15) vinden dat bij beslag op je bankrekening (altijd) rekening moet worden gehouden met je beslagvrije voet. Want na het beslag moet je je vaste lasten blijven betalen en dat kan je (vaak) niet meer. Door het niet betalen van je vaste uitgaven kom je in financiële nood met als gevolg dat er weer nieuwe schulden ontstaan.

In het ergste geval houd je geen geld meer over om te voorzien in je eerste levensbehoefte (eten en drinken). De deurwaarder maakt in die gevallen misbruik van zijn bevoegdheden.

Wat kan je tegen de deurwaarder doen?

Het is belangrijk dat je direct in actie komt, wanneer een deurwaarder bankbeslag legt en je daardoor je geen geld hebt voor andere belangrijke uitgaven. Je moet direct contact opnemen met de deurwaarder om kenbaar te maken dat je jouw vaste lasten niet meer kan betalen door het beslag. Contact opnemen met je bank zal niets opleveren, omdat de bank verplicht is mee te werken aan de beslaglegging. Wanneer de bank niet mee werkt aan het beslag, dan volgen er sancties voor de bank.

Heb je contact opgenomen met de deurwaarder en houdt hij geen rekening met je beslagvrije voet, neem dan direct contact op met onze gespecialiseerde advocaten! Onze advocaten kunnen in overleg met de deurwaarder en schuldeiser er voor zorgen dat het beslag snel wordt opgeheven. Als een overleg geen oplossing biedt, dan kan er een executiegeschil worden gestart. Dit is een kort geding procedure. Je weet dan snel waar je aan toe bent, en je kan dan snel weer je eigen lasten voldoen.

Mocht je nog vragen hebben dan kan je deze gratis stellen aan onze advocaten via ons contactformulier. Wil je liever bellen? Dat kan op 010-4420888.

 

Related Posts

Goederenrecht

Uit elkaar maar jouw spullen nog bij je ex? Wat nu?!

Er komt veel emotie kijken bij een relatie die stuk gaat. Liefde kan soms blind maken, waardoor je niet snel denkt aan de gevolgen bij een plotselinge beëindiging van de relatie. Je denkt al helemaal Read more…

Huur

Heb je huurbescherming als jouw woning wordt gesloopt?

Je woont in een huurwoning en je krijgt het bericht van de verhuurder dat jouw woning binnenkort gesloopt wordt en je een nieuw verblijf moet zoeken. Je krijgt hierbij een bruikleenovereenkomst van de verhuurder. In Read more…

Consumentenrecht

Wat weegt zwaarder? De onderzoeksplicht of de mededelingsplicht?

We leven in een tijd waar afspraken niet altijd worden nagekomen. Hoe kan je zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt om telleurstelling te voorkomen, en je de overeenkomst moet ontbinden? Allereerst is Read more…